English
Predstavitev
Pasme
Revija
Vzreditelji
Razstave
Švrkova Šola
Povezave

E-Mail

Predstavitev kluba za tibetanske pasme Slovenije
KTP SLO
Na tej strani bi vam želeli predstaviti kdo smo, kje nas najdete in zakaj postati naš clan.

Kdo smo

Kje nas najdete

Kaj imam od tega, da postanem clan?

Kdo smo

Klub za tibetanske pasme Slovenije (KTP) je edina slovenska strokovna in ljubiteljska pasemska organizacija za pasme :

lhasa apso, shih-tzu, tibetanski španjel, tibetanski terier, tibetanski mastif.

Osnovna dejavnost KTP je vzreja psov tibetanskih pasem v skladu s standardi FCI, vzgoja in šolanje psov ter strokovna pomoc lastnikom psov tibetanskih pasem. KTP je clan Kinološke zveze Slovenije in vodi interno vzrejno knjigo.

na vrh

Kje nas najdete

Najdete nas na vecih lokacijah:
* na internetu, kjer je naš naslov http://www.infotehna.si/lhasa_apso
* na sedežu kluba: (pisarna/informacije)
Primož Peer, Mivka 30, 1000 LJUBLJANA, Tel.: 031 773 777 , E-mail: primoz.peer@krka.si
* na rednih srecanjih vsako prvo sredo v mesecu, ob 19. uri v restavraciji Mrak, poleg Križank, v Ljubljani

na vrh

Kaj imam od tega, da postanem clan?

Nekako v zadrego te spravi tako vprašanje. Ne veš, ali bi zacel naštevati vse tisto, kar mi, ki smo ustanovili klub in smo zdaj upravni odbor, smatramo, da nudimo clanom, ali bi za hec vprašal bodocega clana: Kaj pa bo klub imel od tebe?

Mogoce na vsakih 10 novih clanov eden zastavi drugace in ga zanima: Ali lahko kako pomagam? Takih smo zares veseli. Za enkrat si namrec pešcica ljudi zelo prizadeva, da bi poleg svojih služb, družin in lastnih psov (v množini zato, ker med nami nima nihce vec "samo" enega) uspela postoriti vse, kar se v klubu dogaja.

Predstavniki tibetanskih pasem so prišli v Slovenijo že pred precej leti. Številčno se sicer niso mogli primerjati z ostalimi kužki, kar pa ne pomeni, da jim ne bi bilo treba posvečati ozornosti. Žal pa takrat pri nas niso razmišljali dlje od tega, kako lepo je, da si Slovenci nabavljajo vedno bolj raznolike pasme. Vsaka pasma pa ima svoje prednosti in po navadi tudi akšne znacilne probleme. In ce le-ti komu niso znani, še ne pomeni, da jih ni. Če pa se odločiš probleme spoznati in jih v mejah možnosti obvladati, je verjetno kar prava pot, da se na to temo razgledaš naokrog (po svetu) ter najprej osvojiš stvari, ki so jih dognali že tisti pred teboj in potem na osnovi posvetovanja z njimi, pristopiš k reševanju.

Naš klub obstaja že nekaj let, pred tem je bil nekaj časa Sekcija za tibetanske pasme v okviru KD Domžale, kar je zelo malo časa za vse spremembe, ki so se medtem zgodile:

* Najprej smo prevedli v slovenšcino FCI standarde vseh tibetanskih pasem. V pripravi pa so še ilustrirani standardi, iz katerih bodo lahko tudi tisti, ki za enkrat mislijo, da si napake izmišljamo, iz narisanih skic videli razliko med dobrim in slabim. Zaceli smo z novim (mehkim) nacinom šolanja psov majhnih pasem v Švrkovi šoli, ki je zelo lepo zaživela in ima vsako leto tecaj osnovne šole, socializacijo, pripravo ekipe za nastope in izpite, ki jih je leta 1994 uradno priznala tudi KZS (izpit za psa spremljevalca) ter pripravo vodnikov in psov na razstavo. Izvajamo pa tudi vaje za nastop Otrok in pes.

* Kupili smo in svetovali pri nakupu kar nekaj psov v tujini iz priznano dobrih psarn z namenom nacrtne vzreje dobrih psov.

* Uredili smo evidenco vseh psov tibetanskih pasem pri nas in s 1. januarjem leta 1994 prevzeli vzrejo, ki jo vodi Strokovna vzrejna komisija pri KTP.

* Uvedli smo nov nacin ocenjevanja vzrejne vredosti psov - razen ocene psa samega, vpliva na njegovo vzrejno vrednost tudi ocena kakovosti njegovih mladicev.

* S težavo smo dosegli, da se tibetanskim terierjem slika kolke in vodi evidenca o dispalziji ter kombinira pare na osnovi teh podatkov.

* Vsako leto smo v okviru CACIB razstave organizirali SPECIALKO, na katero povabimo sodnika - strokovnjaka za tibetanske pasme. Dan pred specialko imamo vedno strokovno predavanjeteme so razlicne: zgodovina pasem, prvobitnost, tipicnost, najvažnejše znacilnosti posameznih pasem, dedne bolezni. Na teh predavanjih se po uradnem delu sprošceno pogovarjamo, vsak ima možnost, da "s prve roke" izve kaj, kar ga posebej zanima.

* Izvajamo obvezno pregledovanje oci (v smislu preprečevanja parjenja dedno obremenjenih psov s katero od ocesnih hib), zaenkrat le pri tib.terierjih in tib. španijelih, s 1.1.98 pa tudi pri lhasa-apsih.

* Clani lahko dobijo v pisarni kluba razne podatke, napisana navodila o prehrani, o negi, lahko si izposodijo naše in tuje revije, knjige o posamezni pasmi, video kasete, na katerih so posnetki z razlicnih razstav, pa tudi originalne ameriške kasete standardov s prikazanimi odlikami in napakami posameznih pasem ter pravilno in nepravilno gibanje psov.

* V decembru 1994 smo izdali našo prvo samostojno revijo (za enkrat izhaja 2x letno), v kateri vas po svojih najboljših moceh seznanjamo z vsem v zvezi s tibetanci.

* Leta 1995 se nas je 9, leta 1997 pa 5 clanov, udeležilo svetovnega kongresa za tib. terierje, sicer v lastni režiji, vendar kot predstavniki kluba, za katerega smo že na predhodnem povedali, da obstaja v Sloveniji. Marsikomu smo potem še na zemljevidu pokazali, kje ta naša deželica leži. Podobni kongres obstaja tudi za tib. španijele in se jih prav tako udeležujemo.

* Vsako prvo sredo v mesecu se dobimo v restavraciji RIO (ob 19h), kjer se nam lahko pridružijo vsi, ki jih zanima karkoli v zvezi s klubom.

* Vsako leto imamo klubski dan - srecanje, na katerem se med seboj spoznamo in preživimo eno prijetno popoldne na prelepem travniku Kinološkega društva Domžale, s katerim še kljub osamosvojitvi zelo dobro sodelujemo. Srecanje organiziramo dvakrat letno, spomladi ter jeseni, na obeh pa je moc opraviti tudi vzrejni pregled, pregled oci,....

Gotovo je še kaj, cesar se v tem trenutku ne morem spomniti. Se še sprašujete Zakaj bi se vclanili?

na vrh© copyright 2000-2001 Calypso Designs