English
Predstavitev
Pasme
Revija
Vzreditelji
Razstave
Švrkova Šola
Povezave

E-MailVzgoja in šolanje malih družinskih kužkov

Kaj sploh pomenita ta dva pojma? Vzgoja je predstavitev naših navad mlademu kužku, ko pride živeti k nam in mu na njemu razumljiv nacin dopovedati, kakšno obnašanje pricakjemo od njega. Šolanje pa pomeni ucenje dolocenih vaj, ki jih kuža naredi na naše povelje.

Vsem tistim, ki se jim kuža smili, ce mora ubogati, moramo povedati, da so psi zelo zadovoljni, ce se z njimi ukvarjamo. Marsikdo misli, da ukvarjanje zajema le: hranjenje, nego, cohljanje in sprehajanje. Pa ni tako – najintenzivnejše ukvarjanje s psom je brez dvoma ucenje. Kuža zelo rad ugaja lastniku in to mu zelo dobro uspeva med šolanjem, saj je tam deležen prisrcne pohvale za vsak napredek in za dobro izvedeno vajo dobi celo priboljšek. Poleg psa pa s e uci tudi lastnik in kar je najvažnejše, med tem skupnim delom, se med njima gradi navezanost in v takem lepem odnosu bosta skupaj uživala dolga leta.

Ce imate smisel za vzgojo in šolanje, boste sami naredili zelo veliko. Ker pa skoraj vsakdo potrebujejo vsaj malo navodil od inštruktorja in ker se v lastni režiji ljudje ne držimo prav natancno urnika, bo najbrž bolj zanesljivo šolanje v tecaju. V skupini pa je še nekaj, kar ni zanemarljivo – kuža se nauci ubogati v prisotnosti drugih psov.

Glede na to, da naša šolica Švrk v Klubu za tibetanske pasme Slovenije deluje že 10 let, se upamo trditi, da se lahko tecaja udeležijo psi prav vseh starosti in se naucijo osnovnih poslušnostnih vaj, kot so: stoj, sedi, prostor, pocakaj, pridi, hop cez ovire, prehod skozi tunel in srecanje dveh lastnikov s psoma. Najlažje in najbolj prisrcno pa je ucenje mladickov in sicer že kar pri treh mesecih. Seveda je pristop prilagojen njihovi starosti, odziv pa je presenetljiv. Mladicki obiskujejo tecaj šest tednov in na koncu de lajo preizkus znanja. Ostali šolarcki pa imaju na koncu trimesecnega tecaja izpit po programu IPS (Izpit za psa spremljevalca). Naši tecaji potekajo od marca do junija in od septembra do oktobra. Jesenski termin je krajši, ker nam vreme in zgodnji mrak že sredi oktobra onemogocata nadaljnje delo.

Informacije o šoli dobite na tel.: 01 5054 953 in 041 734 995 pri Miri Bizjan ter 01 5490 180 pri Andi Ovsec Kokot.

Slika: Preden se lotimo ucenja, se moramo nauciti pridobiti pozornost svojega psa.
© copyright 2000-2001 Calypso Designs