English
Predstavitev
Pasme
Revija
Vzreditelji
Razstave
Švrkova Šola
Povezave

E-Mail

Tibetanski TerierIme pasme nam sicer pove, od kod izvira, hkrati pa nas grdo zavede beseda "terier", kajti v tem psu ni niti kaplje terierske krvi!

Znacaj

Klikni na sliko za povecavo!


Njegov znacaj je izredno prijeten - ni trmast, ni zamerljiv, je skromno, veseljaško, vihravo bitje, ki že komaj kaj voden vse ve. Za cloveka, ki se na ucenje psov kaj spozna, pa je njegova odzivnost pri šolanju prava poslastica. To so izredno cujeci psi in ker ne zaupajo tujcem, z laježem opozorijo lastnika, da nekdo prihaja. Sicer pa niso glasni, dobro se razumejo s psi in ce jih pravilno seznanimo, prijateljujejo tudi z mackami ali drugimi hišnimi ljubljenci. Tibetski terierji so primerni za vse vrste ljudi katerekoli starosti. Edino takim ne bi bil všec, ki si želijo agresivnega psa. Res je njihova razposajenost - zlasti kadar so mokri, uprizarjajo prave cirkuške dirke - zelo izrazita tja do enega leta in pol, potem se umirijo. Vendar to ne pomeni, da niso do pozne starosti in l6 let pri tem psu ni nobena redkost - živahni. Prav nasprotno: dolga leta so pripravljeni hoditi cele dneve ali spremljati planinca na kar zahtevnih turah. Izreden cut za ravnotežje in gibcnost sta odliki tibetskega terierja, pa tudi, da se pes z dobro kondicijo prakticno nikoli ne utrudi. Toda zanimivo je, da kljub takemu temperamentu prav nic ne zahteva sprehoda, ce lastnik kak dan ne utegne in ga odpravi le z 10-minutnim tekanjem za palcko.

Zunanje znacilnosti

Krepak, kvadratast kuža, velik med majhnimi pasmami (plecna višina med 35,6 in 40 cm, teža med 8 in 12 kg), z dolgo valovito dlako in bogato podlanko, vseh barv (razen cokoladne z rjavim pigmentom), eno-, dvo-, tro ali prelivajoce se vec-barven. Do starosti treh let se lahko barva spremeni. Smrcek ima crn, zobovje škarjastega ali obrnjeno škarjastega ugriza, oci okrogle, temne, pokrite s skuštrano frizuro, uhlja spušcena, bogato odlakana, glava je pokoncno nošena na dvignjenem vratu, hrbet je raven, rep junaško zavihan cez hrbtno linijo, tace ravne, vzporedne, dobro okotene in zelo odlakane, šape velike, ploske, stoja stabilna, gibanje izdatno.

Izvor

Literatura govori o stoletjih, ko so ti "terierji" spremljali tibetanske menihe na njihovih potovanjih in živeli skupaj z njimi v samostanih. Po kitajski okupaciji Tibeta so begunci od tam odpeljali v svet tudi svoje pse. Angleška zdravnica dr. Greigova je v Indiji dobila v zahvalo za uspešno zdravljenje neke tibetanske gospe iz višjih slojev v dar malo, belo psicko Bunty, kar imajo v Evropi za zacetek pasme. To je bilo leta 1922. Dr. Greigova ima zasluge tudi za to, da so najprej v Indiji, pozneje pa še v Britaniji potrdili standard za to pasmo.

Nega

Mladicka zacnemo krtaciti že v leglu; ne zato, ker bi bilo potrebno, ampak zato, da se na krtacenje navadi. Dlaka dokaj hitro hraste in prav kmalu imamo kaj cesati. Ker imajo tibetski terierji konice dlak nežno sprijete v kupcke (to niso vozli, da ne bo nesporazuma), jim odmrlo dlako s krtacenjem izcešemo, sama pa ne izpada in torej ne leži okrog po stanovanju. Da pa teh konic ne bi potrgali, psa med krtacenjem navlažimo s pršilcem (v vodo dodamo 1 žlicko olja in 1 žlicko regeneratorja). Psa z razvito dolgo dlako temeljito precešemo vsak drugi dan. Lastnik z nekaj prakse bo to delo dobro opravil v 20-ih minutah. Tibetski terierji ne menjajo kožuha dvakrat letno, kot vecina drugih psov, psice pa ne odvržejo dlake ob pojatvah oz. kotitvah. Skratka, ce le nimajo kakšnih bolezenskih problemov s kožo, je dlaka kljub dolžini neproblematicna. Treba jo je le krtaciti in psa obcasno kopati. Bojazen pred pretiranim kopanjem je pri tako dobrih šamponih, kot jih dandanes že dobimo v naših trgovinah, in sušilcih za lase (da se izognemo možnosti prehlada) zanesljivo odvec. Ce se vam torej ljubi, ga lahko kopate vsak teden. Ce boste kljub olju v šamponu opazili, da je dlaka suha, si enostavno rahlo naoljite dlani in potegnite s prsti skozi dlako, pa bo spet v redu.

Nakup

Pri nas je že kar nekaj rejcev tibetskih terierjev, tako da nikomur vec ni vec treba kupovati mladickov pri preprodajalcih. Preko našega Kluba za tibetanske pasme s sedežem v Ljubljani, Mivka 30 (tajnik: Primož Peer, tel. 061 / 212-800), kjer lahko dobite informacije ne le o tibetanskih terierjih, ampak tudi o vseh ostalih tibetancih (tibetski španjel, shih-tzu, Ihasa-apso, tibetski mastif). Ce postanete clan kluba, pa si lahko v klubski knjižnici izposodite knjigo specialko o pasmi v anglešcini ali nemšcini.

Mira Bizjan

na vrh

© copyright 2000-2001 Calypso Designs